maandag 9 april 2012

"We eten onszelf letterlijk dood...."



Eten is het meest elementaire onderdeel van al onze fysiologische behoeftes, voedsel verkrijgen is een fundamentele drijfkracht in alle samenlevingen. Al sinds duizenden jaren hebben mensen van over de hele wereld hun gemeenschappen gecentreerd en hum ambities gefocust op het verkrijgen van land om akkerbouwgewassen te laten groeien, het hoeden van vee en het verbouwen van voedsel. Moderne technologie heeft de voedselproductie naar niveaus van overvloedigheid gebracht zoals nooit tevoren. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is voedsel overvloedig en snel beschikbaar voor de meeste mensen. Dit recente exces heeft geleid tot de explosie van een kritisch globaal gezondheidsprobleem – obesitas.


Wijdverbreide obesitas en excessieve gewichtstoename werd eerst beschouwd als enkel een Amerikaans fenomeen maar is nu een globale pandemie geworden. In recent gepubliceerde data van de Wereld Gezondheidsorganisatie wordt geschat dat in 2001 1.6 miljard mensen (één op de vier) overgewicht heeft of zwaarlijvig is. Tweehonderd miljoen van deze mensen zijn kinderen. Moderne samenlevingen worden verlamd met de beraamd e kosten van het overbelaste gezondheidszorg systeem. Dit systeem brokkelt  af onder het gewicht van de hoge medische kosten die  geassocieerd zijn aan de talrijke levensbedreigende en vaak fatale ziekten gerelateerd aan overgewicht.
Type 2 diabetes, soorten kanker, beroerte, hypertensie, leeftijd gerelateerde oogziekten, samen met hart-, lever en nierkwalen worden duidelijke zichtbare co morbide condities die deze populatie plagen. Het is tijd voor iedereen om de echt prijs te realiseren die we betalen wanneer we een “supergrote” maaltijd bestellen en wat deze praktijk doet voor onze maatschappij.


Hoewel er duizenden producten op de markt zijn gebracht om te assisteren bij overgewicht en zwaarlijvige mensen om gewicht te verliezen en een stabiel gewicht te behouden blijft het thema van honger een onopgeloste kwestie voor de meeste calorie beperkende diëten en gewichtsverliesplannen. Ondanks de beste intenties wordt het “gevecht van opzwelling” zelden gewonnen. Dit komt vooral door het feit dat gewichtscontrole wordt gereguleerd door overlappende hormoonsystemen die ervoor proberen te zorgen ons gewicht constant te houden. Daarnaast veroorzaakt calorierestrictie “honger” pijn, hoofdpijn, misselijkheid en andere ontberingsymptomen die vaak zo ernstig zijn dat het bijna onmogelijk wordt voor mensen die een dieet volgen om de drang naar eten te controleren met alleen hun wilskracht.


De kwestie is duidelijk; hoe reduceren we onze calorie-inname om gewicht te verliezen en de blijvende honger die leidt tot een terugval of teveel eten?


De toegenomen groottes van porties, voedsel met lege calorieën, micronutriënt gebrek en gebrek aan dagelijkse beweging spelen een grote rol in de oorzaken van obesitas en de groeiende aanwezigheid van degeneratieve ziektes. Hoger lichaamsgewicht wordt ook geassocieerd met toename van het sterftecijfer. Obesitas verhoogt aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van: a) macula degeneratie; b) diabetische retinopathie; c) glaucoom; d) hypertensie; e) hypercholesterolemie; f) type 2 diabetes; g) ischemische hartklachten; h) beroerte; i) galstenen; j) osteoartritis; k) slaapapneu; l) ademhalingsproblemen; en meerdere vormen van kanker inclusief baarmoederkanker, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker .

Tijd voor Verandering
Nu is de tijd om te veranderen. Bij een goed begin hoort:
  1. Overstappen naar een dieet van weinig calorieën, hoge voedingswaarde met onbewerkt voedsel.
  2. Regelmatig Bewegen


Deze twee veranderingen zullen onze kansen om oud te worden en te genieten van de kwaliteit van ons leven voor vele jaren enorm verhogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten