donderdag 12 april 2012

Afvallen: drink je slank

Sommige mensen drinken zich dik. Het nuttigen van bier en andere alcoholica, frisdrank, milkshake, vruchtensap en andere suiker bevattende dranken tikt behoorlijk aan. Deze dranken (ook verse vruchtensappen) behoren tot de verborgen vetmakers. Zelfs bij een normaal, evenwichtig dieet slaat de weegschaal door naar overgewicht bij excessieve drinkgewoonten. We zijn door deze onnatuurlijke dranken ons dorstgevoel kwijtgeraakt. De meeste mensen drinken te weinig water. Bij een gezonde, slankheidbevorderende leefwijze staat het drinken van voldoende water op de eerste plaats. Wil je afvallen, dan is water enorm belangrijk, omdat er dan vele toxische stoffen vrijkomen die opgeslagen zijn in de vetcellen.
Door heel veel water te drinken helpen we het lichaam te ontgiften. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 80% uit water. Water kan nog meer helpen bij het afslanken door het koel te drinken; dat helpt om de lichaamsverbranding op te voeren.

Het beste van water is dat het geen calorieën bevat. Hoe meer je ervan drinkt, hoe meer je ervan gaat houden. De meeste mensen hebben gezondheidsbelemmerende drinkgewoonten. Men begint ’s morgens vaak met koffie om op gang te komen en weer bij de les te zijn. Koffie in overmaat verzuurt het lichaam; hierdoor worden de bijnieren gestresst, krijgt men meer trek en gaat het lichaam vocht vasthouden om de verzuring tegen te gaan. ’s Morgens is het lichaam nog bezig te ontgiften (dit gebeurt vooral ’s nachts, maar het gaat in de ochtend door tot ongeveer 12.00 uur). Tijdens deze ontgiftingsfase is water het beste wat men kan drinken omdat het meehelpt bij het proces. Ook het eten van fruit en rauwkost ondersteunt het lichaam bij het ontgiften. Vermijd dan frisdranken, melk en dieetdranken. Groene thee ’s morgens is oké, mits men er ook veel water bij drinkt. Let ook op vruchtensappen; zelfs versgeperste zitten vol vruchtensuiker, dat ook insulineresistentie kan veroorzaken, en bevatten extra calorieën die je beter kunt vermijden. Versgeperst vruchtensap kan wel gedronken worden, maar met mate dus vanwege de suiker en de extra calorieën. De meeste niet-versgeperste vruchtendranken zijn chemisch bereid en slecht voor het lichaam bij regelmatig gebruik. Ook het routinematig consumeren van alcoholische dranken draagt bij tot vetzucht vanwege de extra calorieën. Het is oké om een paar keer in de week een glas wijn te drinken, maar maak van alcohol geen dagelijkse gewoonte.


Het beste voor een slanke leefwijze is om alle dranken, behalve bepaalde theesoorten zoals groene thee en echte kruidenthee, te vervangen door water, en koffie te beperken tot na de lunch en voor het avondeten (na het avondeten liever geen koffie meer drinken, tenzij cafeïnevrij). Water staat op eenzame, grote hoogte wat vitaal en gezond afslanken betreft. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Het beste water is bronwater; water uit de kraan is echter minder slecht dan koffie, melk of frisdrank. Maar beter is het om het leidingwater te filteren ten einde het te ontgiften. Ook zijn er speciale watervitalisators te krijgen die het lichaam helpen met ontgiften en vitaliseren. Dat helpt om sneller vitaal te worden en af te slanken.


Het is het beste om van de ene dag op de andere over te stappen op het drinken van veel water. Het lichaam heeft zo’n drie maanden nodig om daar helemaal aan te wennen en zich weer in te stellen op een gezonde watervochtbalans. Meestal bemerk je al na twee tot drie weken verschil en voel je je veel fitter. Begin de dag goed met ‘s morgens vroeg twee glazen water te drinken, direct na het opstaan. In de ochtend drink je tussendoor en vlak voor de lunch minstens twee glazen. Tussen lunch en avondmaaltijd nog eens twee glazen en voor de avondmaal nog twee glazen. Als het te veel voor je is om dit allemaal meteen in een keer te doen, voer het dan op over een periode van drie weken.


Als je dit drie maanden hebt gedaan, is je dorstregelcentrum weer volledig in balans en het teveel aan toxines en zout weggespoeld. Dan kan het lichaam jou zelf te kennen geven wanneer je dorst (tekort aan water) hebt. Het enige is dat je vaker naar het toilet moet. Als je lichaam vocht vasthoudt, dan is meer water drinken juist goed. Vocht vasthouden heeft met de bijnieren te maken en meer drinken zal de bijnieren ontlasten. Positieve bijwerkingen van veel water drinken zijn dat het de bloeddruk zal normaliseren en dat het goed is voor mensen met diabetes type 2 en een verhoogd cholesterolgehalte.


Verder heb je eerder een gevoel van verzadiging bij het eten als je eerst één tot drie glazen water achter elkaar drinkt. Wanneer je trek hebt tussen de maaltijden door, drink dan een paar glazen water en je zult merken dat je trek afneemt. Zo niet, eet dan wat fruit en maximaal tweemaal daags wat noten. Neem overal waar je naartoe gaat je fles water mee (en ook wat fruit). Zorg ervoor dat je in de auto water en fruit hebt liggen. Drink regelmatig. Naast water kun je thee drinken (zonder suiker of melk) als je wat warms wilt, maar thee vervangt het water niet. Verse, natuurlijke vruchtensappen zijn op afstand de derde keuze omdat deze wel calorieën bevatten. Af en toe een dieetdrank is oké, zolang het niet tot een dagelijkse gewoonte wordt.

Door: Roy Martina (Arts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten